Premieră în medicina românească: „robotul” care analizează radiografiile
Oricât de jos ar fi sistemul medical românesc, din când în când apare câte o veste îmbucurătoare. E cazul acum cu o soluție bazată pe inteligență artificială care analizează radiografiile pulmonare.
La Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara va fi folosită aplicația XVision care analizează radiografiile pulmonare cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială. Aceasta este introdusă în premieră în România la spitalul din Timișoara.
Dacă te întrebi de ce ar fi nevoie de așa ceva într-un spital, gândește-te doar că aplicația poate analiza cu 20% mai multe radiografii. Programul le poate semnaliza apoi pe cele cu patologii și le prioritizează pentru vizualizarea de către medicii radiologi. Mai mult, aplicația va fi dezvoltată în continuare ca să furnizeze date pentru radiografii ale membrelor superioare și inferioare.
Cine a dezvoltat aplicația care poate fi folosită în spitalele din România
Aplicația XVision a fost dezvoltată de startup-ul românesc MedTech, fondat în 2018. Acum, aplicația bazată pe inteligență artificială debutează în primul spital. În același timp, echipa derulează teste pentru a implementa soluția și în spitale din Oradea și București.
Introducerea platformei în această unitate medicală are loc după derularea unui proiect pilot pe o perioadă de un an. A avut scopul de a îmbunătăți algoritmii folosiți în analiza radiografiilor și de a eficientiza procesul de interpretare imagistică, prin prioritizarea cazurilor cu patologii depistate prin intermediul platformei XVision. Pentru acest proiect, echipa care a creat aplicația a lucrat cu cea de radiologi ai spitalului, coordonată de profesorul Florin Bîrsășteanu.
Aplicația este prima de acest tip din România și permite o analiză mai rapidă și ușoară a radiografiilor. Medicii pot astfel să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare / zi, cu 20% mai multe decât în prezent. Medicii care doresc să testeze platforma își pot face un cont demo pe platformă unde pot încărca radiografii pulmonare ca să fie analizate.